IPAR 4.0Robotok

AI Motive – újabb deal: a Stellantis 20 milliárd forintos beruházást hoz hozzánk

Az AI Motive nevű magyar sztár-startupba mintegy 20 milliárd forintot ruház most be az autóipari Stellantis.

Mintegy 20 milliárd forintot fektet a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis az általa tavaly megvásárolt magyar startupba, az önvezető technológiával foglalkozó aiMotive Informatikai Kft.-be; a beruházást a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

A Stellantis, amelyhez tizennégy autómárka (köztük a Peugeot, Citroën és a FIAT) tartozik, Magyarországot választotta az önvezető technológia és a villamosítás központjául.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország (.) szűk 20 év alatt a világ egyik vezető autóipari hatalmává vált” – mondta Magyar Levente, hozzátéve, hogy az autóipari termelés alapján az első 20 állam között van az ország.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az autóiparon belül a jövőt az automatizált vezetési és a zöld technológiák képviselik, ezért jó hír, hogy Magyarország például az akkumulátorgyártásban a világon a negyedik helyen van, de hamarosan – Kína után – a második helyre kerülhet.

Arról is beszélt, hogy a kormány ezzel a beruházással tovább javítaná globális pozícióját az autógyártásban, amely az egyik legfontosabb pillére a nemzetgazdaságnak.

Magyar Levente felidézte, hogy az aiMotive Informatikai Kft.-t 2015-ben alapította néhány magyar fiatal, a Stellantis pedig a felvásárlás után úgy döntött, hogy megtartja a software-cég magyar vezetését.

A rendezvényen Heiko Schilling, a Stellantis szoftver- és mesterséges intelligencia fejlesztési alelnöke elmondta, hogy 2026-ra az aiMotive fejlesztései bekerülhetnek a Stellantis alá tartozó 14 márka autóiba.

A budapesti cégnél párhuzamosan dolgoznak az önvezető technológián és a jármű villamosításon – tette hozzá.

Az aiMotive most több mint 200 embert foglalkoztat, ezt a létszámot egyelőre 40-nel emelik.

A vezető megjegyezte, hogy Magyarországon az 1990-es években voltaképpen nem létezett járműipar, most pedig több mint 150 ezren dolgoznak ezen a területen, ami komoly teljesítmény.

Forrás: MTI

Az AI Motive nevű magyar sztár-startupba mintegy 20 milliárd forintot ruház most be az autóipari Stellantis.
Budapest, 2023. október 30.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis mintegy 20 milliárd forintos magyarországi beruházása bejelentésén Budapesten, a SmartSpace rendezvénytermében 2023. október 30-án. A Stellantis az általa tavaly megvásárolt magyar start-upba, az önvezetõ technológiával foglalkozó aiMotive Informatikai Kft.-be fektet be mintegy 20 milliárd forintot; a beruházást a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja. Fotó: MTI//Szigetváry Zsolt
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük