Tech

Környezetbarát megoldás: felújított okostelefonok

Ez az előnye, ha a Rejoytól vesz felújított mobilt: 63%-kal alacsonyabb CO2e-kibocsátás és akár 40 százalékkal alacsonyabb ár

Három országban egyetlen év alatt több mint 100 ezer ügyfelet szolgált ki a Rejoy és anyavállalata, a Flip: az, hogy ilyen sokan új készülék helyett felújított telefont választottak, jelentős, mintegy 2016 tonnányi megtakarítást eredményezett CO2e-kibocsátásban.

Több mint kétszer annyi felújított okostelefont értékesített a márciusban frissen lezárt, 2022-es üzleti évében három piacán (Románia, Bulgária és Magyarország) a Rejoy és romániai anyacége, a Flip, mint egy évvel korábban. A társaság 2022-ben több mint 100 ezer ügyfelet szolgált ki.

Az eMAG pénzügyi támogatását élvező startup éves tevékenysége során CO2-egyenértékben (CO2e) számítva több mint 2016 tonnányi megtakarítást ért el üvegházhatású gázok kibocsátásában az elmúlt évben azáltal, hogy az említett százezer ügyfele új készülék helyett felújított okostelefont választott a Rejoy és anyacégének piacterein.

Ha ezek az ügyfelek új készüléket vásároltak volna, ezek karbonlábnyoma együttesen mintegy 3199 tonna CO2e-t jelentett volna. Ehhez képest a felújított készülékek használata 63 százalékkal alacsonyabb, 1183 tonna CO2e-kibocsátást eredményezett. A vásárlók számára további előny, hogy a felújított készülékek árával akár 40 százalékot is spórolhattak az új készülékhez képest.

Saját karbontmegtakarításának kiszámításához a Flip Mauro Cordella cirkulárisgazdaság-szakértő és csapata 2021-es kutatásának eredményeit vette alapul. E szerint ha egy új okostelefont használt készülékkel váltanak ki, az 52-79%-kal csökkentheti a karbonkibocsátást. A tanulmány készítői szerint egy új okostelefon és annak használata évente átlagosan 17,2 kg CO2e-t termel 2 éves életciklus mellett. Ha felújított készüléket vásárolnak helyette, a szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 52%-kal, évi átlag 8,2 kg CO2e-re csökkenhet. Akár 79 százalékkal is alacsonyabb lehet a használt készülék kibocsátása egy újnál, ha második forgalomba hozatalát megelőzően nincs szükség javításra, alkatrészcserére – az átlagos kibocsátás így akár 3,6 kg CO2e-re is csökkenhet.

“Bár a használt mobiltelefonok adásvétele évtizedek óta folyik, a Rejoynál a következő szintre emeltük ezt a tevékenységet azáltal, hogy specialistáink minden készüléket bevizsgálnak azt megelőzően, hogy az felkerülhetne a piacterünkre. Miután egy 30-lépéses ellenőrzőlista alapján átnézünk és javítunk minden beérkező telefont, gond nélkül tudunk legalább 12 hónapos garanciát biztosítani ezekre, kockázatmentessé téve a megvásárlásukat, és akár több évnyi új életet adni a készülékeknek” – kommentálta az éves CO2e-kibocsátási számokat Blaumann Bence, a Rejoy ügyvezetője.

A Rejoy anyavállalata, a Flip egy gyorsan növekvő startup, amelyet 2019-ben alapított három fiatal vállalkozó azzal a kizárólagos céllal, hogy demokratizálja az elektronikai eszközök körforgásos gazdaságát. A Flip egyik fő üzleti mozgatórugója a fenntarthatóság, működése három pillérre támaszkodik: a technológiai szakértelemre, a kiemelkedő ár-érték arányra és a készülékek élettartalmának garanciális meghosszabbítására. A cég mobiltelefonok felújítására összpontosít azzal a céllal, hogy megszüntesse a second-hand készülékek vásárlásával szemben fennálló dogmákat és – a tesztelésnek köszönhetően a mindennemű műszaki és jogi – kockázatot.

A Flip jelentős házon belüli know-how-t fejlesztett ki, bármilyen típusú támogatott mobiltelefont képes megjavítani, függetlenül annak látszólagos vagy mögöttes hibáitól: ezzel jelentősen növeli a javítható és felújítható termékek körét. A legmagasabb minőségű termékkínálata nemcsak a körforgásos gazdaságot, hanem megbízható beszerzési forrásként a használtpiac kialakulását is segíti. Indulása óta a Flip 8,3 millió euró értékű befektetést kapott, a vállalat jelenleg 160 alkalmazottat foglalkoztat három országban (Magyarországon, Romániában és Bulgáriában).