Ilyen a felderítési akció drónokkal

A TotalEnergies a metánkibocsátás felderítése érdekében, világszerte drónalapú kibocsátás-érzékelési és számszerűsítési programot indított. Az akció a TotalEnergies, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont és a Reims Champagne Ardenne Egyetem által kifejlesztett AUSEA technológiát alkalmazza.

A TotalEnergies 2017 óta dolgozik partnereivel az AUSEA kifejlesztésén. Az AUSEA egy drónra szerelt miniatűr kettős érzékelőből áll, amely képes a metán- és szén-dioxid kibocsátás kimutatására, illetve a forrásuk azonosítására is. A hagyományos technikákat ezzel a technológiával kiegészítve, így minden típusú ipari létesítményben végezhető mérés.

A nigériai, olaszországi, kongói és hollandiai helyszíneken sikeresen tesztelt AUSEA-technológiát, idén a TotalEnergies által üzemeltetett összes olaj- és gázipari telephelyen be fogják vezetni. A kampány már március elején elkezdődött az afrikai tengeri telephelyeken, továbbá Dél-Amerikában is elindult. Idén nyáron azonban már eléri Európát is. Ennek a kampánynak a sikeressége egy nagyon fontos lépés afelé, hogy a vállalat által üzemeltetett telephelyeken 2025-re 50%-kal, 2030-ra pedig 80%-kal csökkenjen a metánkibocsátás.

„A TotalEnergies elszántan halad a metánmentesség felé vezető úton. Az AUSEA jelenleg a világon a legpontosabb technológiának tekinthető a metánkibocsátás kimutatására és mérésére, és segít nekünk abban, hogy finomítsuk számításainkon és még pontosabb információk alapján dolgozzunk. Ez azt jelenti, hogy a jövőben szigorúbb intézkedéseket hozhatunk létre annak érdekében, hogy tovább csökkentsük a kibocsátást, és elérjük a kitűzött céljainkat” – mondta Namita Shah, a TotalEnergies OneTech elnöke.

Az AUSEA technológiát jelenleg is fejlesztik a metánkibocsátási mérések gyakoriságának növelése érdekében. A metánkibocsátás csökkentése kiemelt fontosságú a TotalEnergies számára. A vállalat már 2010 és 2020 között a felére csökkentette metánkibocsátását azáltal, hogy minden metánforrását megcélozta, és ezekre szigorúbb tervezési kritériumokat vezetett be.

A társaság az OGMP 2.0, az ENSZ Környezetvédelmi Programja által létrehozott olaj- és gázipari metán-partnerség részeként a jelentéseit is fejleszteni fogja. Az említett program olyan riportálási keretrendszert vázol fel, amely segíti a metánkibocsátási jelentések pontosságának és átláthatóságának javítását. Ennek eredményeként a TotalEnergies 2021-ben elnyerte a Gold Standard státuszt, ami azt jelenti, hogy az ENSZ elismerte a cég metánkibocsátás mérésére és csökkentésére irányuló erőfeszítéseit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük