FUTURE

Nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaboráció alakult

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) szervezésében 2022. június 7–8. között tartották meg a 12. Einstein Teleszkóp Szimpóziumot, amelyen megalakult a nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaboráció.

Ez új mérföldkő a gravitációs kutatások egyik kiemelt infrastruktúrája, az Einstein Teleszkóp megépítésére irányuló projekt előkészítésében, amelyhez kapcsolódva magyar részről a Wigner FK mellett a debreceni ELKH Atommagkutató Intézetben (ATOMKI), az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban (CSFK), továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakultak kutatócsoportok.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott hibrid konferencián több mint 400 kutató részvételével egyeztettek a projekt jelenlegi állásáról, a tudományos és technológiai kihívásokról, valamint a finanszírozási lehetőségekről.

 

 

A gravitációs hullámok kutatásában fontos állomás volt a LIGO/VIRGO Kollaboráció 2016. február 11-ei bejelentése a régóta keresett gravitációs hullámok első sikeres kísérleti megfigyeléséről. Azóta az Egyesült Államokban működő LIGO, illetve az olaszországi VIRGO detektorokban számos gravitációshullám-észlelés történt, melyek jelentősen bővítették a világegyetem működéséről rendelkezésre álló ismereteket, ez azonban a gravitációs jelek megértésének csak a kezdetét jelentette. A kutatói közösségben már korábban felmerült az igény a meglévőknél érzékenyebb berendezés megépítésére.

Az Einstein Teleszkóp a tervek szerint egy egyenlő oldalú háromszög alakú, pár száz méterrel a föld alatt telepített, tíz kilométeres oldalhosszúságú objektum lesz, amely önmagában is képes a jelforrások irányának meghatározására, illetve a jelenlegi berendezéseknél nagyságrendekkel több jelforrás észlelésére. A megépítés előkészítése hosszú évek óta széles körű nemzetközi együttműködésben zajlik a magyar kutatók aktív részvételével. Az Einstein Teleszkóp helyszíneként korábban több lehetőség, köztük a Mátra is szóba került, végül azonban az objektum Olaszországban vagy Hollandiában épül majd meg a következő években.

További aktuális hírek, friss információk az Einstein Teleszkóp hivatalos weboldalán érhetők el.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük