FUTURERobotok

Itt a Dyson háztartási robotja – és emellett a világ legjobb robot szakembereit is keresik

A világ első számú, robotikával és automatizálással foglalkozó konferenciáján, a Philadelphiában megrendezett Nemzetközi Robotikai és Automatizálási Konferencián (ICRA) debütált a Dyson rövidfilmje, mely exkluzív betekintést enged a Dyson laboratóriumainak kulisszái mögé.

A filmen a vállalat által tervezett robotkezek különböző tárgyakat fognak meg, utalva az eddig robotporszívókat tervező vállalat újabb törekvéseire.

Jake Dyson, a vállalat főmérnöke elárulta, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb robotikai kutatóközpontját építik a hullavingtoni repülőtéren, és arra bátorította a robotikai mérnököket, hogy csatlakozzanak a Dysonhoz.

A robotika áll a vállalat ötéves, 2,75 milliárd font értékű, új technológiákba és létesítményekbe történő beruházási tervének középpontjában. Idén világszerte több mint 2000 ember csatlakozott a technológiai vállalathoz, akiknek 50%-a mérnök, tudós és programozó.

Május 25-én a philadelphiai Nemzetközi Robotikai és Automatizálási Konferencián (ICRA) a Dyson az eddigi legforróbb nyomot tárta a nagyközönség elé arról, hogy milyen úton jár a háztartási robotika jövőjével kapcsolatban. A vállalat eközben a robotika legjobbjait igyekszik megnyerni, hogy csatlakozzanak gyorsan növekvő csapatához.

Idén 2000 ember csatlakozott

Az eseményen a cég nemcsak felvázolta ambíciózus céljait a fejlett robotika területén, hanem utalt arra is, hogy egyre gyorsabban folyik a fejlesztése egy olyan eszköznek, mely háztartási és más feladatok elvégzésére is képes lesz. A közösségi médiában is közzétett filmje a Dyson által tervezett robotkezek legújabb funkcióit mutatja be, például azt, ahogy tárgyakat ragadnak meg, világossá téve, hogy a vállalat készen áll túllépni a robotporszívókon. A Wiltshire-i Hullavington Airfieldben zajló titkos kutatás-fejlesztési munkát a Dyson főmérnöke, Jake Dyson vezeti.

A vállalat félúton jár történetének legnagyobb mérnök toborzási akciójában is. Idén 2000 ember csatlakozott a technológiai vállalathoz, akiknek 50%-a mérnök, tudós és programozó. A vállalat újabb szintre emeli robotikai ambícióit: 250 robotikai mérnököt toboroz olyan különböző szakterületeken, mint a számítógépes látás, a gépi tanulás, az érzékelők vagy éppen a mechatronika, a következő öt évben pedig további 700 robotikai mérnököt kíván felvenni. A cél, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb, legfejlettebb robotikai központja jöhessen létre, ahonnan az évtized végére a jövő technológiája a háztartásokba is eljuthat.

Robot szakértők a reptéren

Az újonnan felvett munkatársak a Wiltshire-i Hullavington repülőtéren, az Imperial College-ban működő Dyson Robotics Lab közelében lévő új londoni laboratóriumban, valamint Szingapúrban, a vállalat globális központjában fognak dolgozni. Az elmúlt hat hónapban a Dyson titokban átalakította a Hullavington Repülőtér egyik fő repülőgép-hangárját, felkészülve a 250 robot szakértő beköltözésére. Ez a legújabb robotikai fejlesztés a vállalat 2,75 milliárd fontos, új technológiákba, termékekbe és létesítményekbe történő beruházási tervének következő lépése, amelyből 600 millió fontot idén költenek el.

Jake Dyson, a vállalat főmérnöke elmondta: „Az első robotokkal foglalkozó szakember 20 éve csatlakozott a Dysonhoz, és csak ebben az évben további 250 főt keresünk a csapatunkba. Ezzel megtettük tétjeinket a jövő robottechnológiájára, amely a Dyson egészében – ideértve a mechatronika, a látórendszerek, a gépi tanulás és az energiatárolás területét is – a kutatások ösztönzője lesz. Most arra van szükségünk, hogy a legjobbak csatlakozzanak hozzánk erre a feladatra”.

Eddig a cég robotjai a padlóporszívók voltak – az elsőt, a DC06-ot 20 évvel ezelőtt tervezték. A környezet manipulációja, a robottanulás, a vizuális érzékelés és az engedelmes vezérlés terén végzett új kutatásokba bepillantást engedő film a Dyson legújabb „nagy dobásába”- ami egy hosszú út első lépése is – enged bepillantást a világnak.

 Mi is az a Dyson-vállalat?

A vállalat egy globális kutatási és technológiai vállalat, amely mérnöki, kutatási, fejlesztési, gyártási és tesztelési tevékenységet folytat Szingapúrban, az Egyesült Királyságban, Malajziában, Mexikóban, Kínában és a Fülöp-szigeteken. A márka egy angliai családi házban kezdte meg működését, és 1993-as alapítása óta folyamatosan növekszik. Ma már két, több mint 800 hektáron elterülő technológiai központot működtet az Egyesült Királyság béli Malmesburyben és Hullavingtonban, globális központja pedig Szingapúrban található. 1993 óta a Dyson több mint 1 milliárd fontot fektetett be Wiltshire-i irodáiba és laboratóriumaiba, ahol a jövőbeli Dyson-technológia korai fázisú kutatását, tervezését és fejlesztését végzik. A Dyson továbbra is családi tulajdonban van, és világszerte több mint 14 000 embert foglalkoztat, közülük 6000 fő mérnök. A vállalat 84 nemzetközi piacon értékesíti termékeit, több mint 300 Dyson Demo üzletben, amelyek közül 50 nyílt világszerte 2021-ben, köztük egy új Dyson Virtual Reality Demo Store is.

A cég 2,75 milliárd fontos befektetéssel forradalmi termékek és technológiák megalkotását tűzte ki célul, és idén 600 millió fontot fordít ebből a beruházásból technológiára, létesítményekre és laboratóriumokra.  A mérnökökből, tudósokból és szoftverfejlesztőkből álló globális csapatai többek közt a szilárdtest-akkumulátorcellák, a nagy sebességű elektromos digitális motorok, az érzékelő- és látórendszerek, a robotika, a gépi tanulási technológiák és az MI beruházások fejlesztésén dolgoznak. A DC01 nevű, első ciklonos, porzsák nélküli porszívó 1993-as kifejlesztése óta a Dyson különféle problémákra megoldást kínáló technológiákat fejlesztett ki a hajápolás, a légtisztítás, a robotika, a világítás és a kézszárítás területein.

A vállalat 2022-ben 2000 új munkatársat tervez felvenni, hogy hozzájáruljanak a radikális új technológiák fejlesztéséhez. A munkakörök minden szintet átfognak, 900 belőlük az Egyesült Királyságban található. A pozíciók olyan, a Dyson új fejlesztéseinek élvonalába tartozó területeken vannak, mint az elektronika, az akusztika, a formatervezés, a gépi tanulás, a szoftveres adatkapcsolat, a robotika és nyersanyagok.

Robotika turbózva

A Dyson már korábban is úttörő szerepet játszott a robotika területén alkalmazott látórendszer-technológiában a Dyson 360 Eye robotporszívóval (2016) és a továbbfejlesztett Dyson Heuristtal (2020). Ezek a robotok – amik elsősorban nagy hatékonyságú porszívók – látásalapú feltérképezést, a Dyson által tervezett algoritmusokat és 360 fokos kamerát használnak, hogy lássák, felvegyék és értelmezzék környezetüket- megértve és megtanulva otthonunk alaprajzát és azt, hogy hogyan kerüljék ki az akadályokat – akár az embereket és a háziállatokat is. Az új Hullavington Robotics Centre (H85) 250 robotikai mérnöknek ad majd otthont, akik kéz a kézben dolgoznak a Dyson globális központjának szingapúri kollégáival, az Imperial College-ban működő Dyson Robotics Lab kutatóival és egy új londoni laboratóriummal.

Számok és adatok a cégről

– A Covid-19 járvány és a globális chiphiány okozta jelentős kihívások és termeléskiesés ellenére a Dyson bejelentette, hogy 2021-ben bevételei 5%-kal 6,0 milliárd fontra (2020: 5,7 milliárd font), nyeresége (EBITDA) pedig 16%-kal 1,5 milliárd fontra (2020: 1,3 milliárd font) nőtt.
– A forradalmian új vezeték nélküli porszívóforma bevezetése óta a Dyson már több mint 70 millió vezeték nélküli készüléket adott el világszerte.
2021-ben a Dyson hajápolási vonala erős keresletnek örvendett, a 20 milliomodik hajápolási készüléket is eladva. A termékcsalád tagjai a Supersonic hajszárító, a Corrale hajvasaló és a nemrég újratervezett Airwrap multistyler.
– A Dyson tavaly gyártotta le a 100 milliomodik digitális motorját. A motorok ötször gyorsabbak, mint egy Forma-1-es motor és ez a technológia áll a gépeinek középpontjában, amely a népszerű vezeték nélküli porszívókat, az Airblade kézszárítókat, az ikonikus Supersonic hajszárítót és az Airwrap hajformázót hajtja.
– A Dyson az egyik legszélesebb körű vizsgálatot végezte a levegőminőségről a koronavírus miatti lezárások alatt, a 14 városban használt levegőminőséget mérő hátizsákjai, és csatlakoztatott otthoni légtisztítói felhasználásával szerte a világon. Az eredmények a PM2,5-szint emelkedését mutatták zárt térben a lezárások alatt, mivel az emberek több időt töltöttek otthonukban.
– A Dyson évente elvégzett Global Dust tanulmányának célja, hogy felmérje az emberek takarítási szokásait, a porral kapcsolatos tudományos ismeretek elterjedtségét, illetve, hogy többet tudjon meg a por egészségre és jólétre gyakorolt lehetséges hatásairól. 2021-ben a COVID-19 következtében megnőtt a kisállat tartók száma, így a tanulmányt kibővítették, hogy felmérjék: mennyire vannak tisztába a felmérésben résztvevők a háziállattartás és a háztartási por közötti összefüggésekről. A vizsgálatban a világ 33 országából 32 282 válaszadó vett részt.