Tech

Már Kenyában is Xeropan az angol tanító

Interjú AlGharawi Attilával és Mile Ferenccel a Xeropan alapítójával és alapítványi partnerével.

“Együtt a digitális egyenlőségért!” – ezt a címet kapta a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány (BTESZ Alapítvány) és az ASANTE a Gyermekekért Egyesület projektje, amely keretein belül 19 kenyai diák tanulhat angolul a Xeropan nyelvtanuló alkalmazással, az Alapítványtól kapott tableteken.

Az együttműködéssel kapcsolatban Mile Ferencet és a AlGharawi Attilát kérdeztük.

Kik részesültek a támogatásban?
Missziónk első állomása egy kenyai IDP tábor iskolája volt. Az ilyen táborokról érdemes tudni, hogy olyan emberek lakják, akik valamilyen politikai esemény vagy természeti csapás miatt otthonuk elhagyására kényszerültek. A tableteket egy ilyen IDP iskolába, a Southern Cross Academy Általános Iskolába küldtük el.

Mi a misszió célja?
Az az igazság, hogy a rohanó 21. században számunkra teljesen természetessé vált a bennünket körülvevő digitális világ. A különböző eszközök és az internethasználat mindennapi részévé vált az életünknek, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy más kultúrákban ezek még mindig luxuscikknek számítanak. Missziónk célja a digitalizáció terjesztése, hiszen ezen eszközökön keresztül számtalan új lehetőség nyílhat meg a felhasználók számára.

Feri, tudjuk, hogy a BTESZ mellett van még egy szívügyed Attilával karöltve: a magyar fejlesztésű, díjnyertes Xeropan alkalmazás. Attila, mit gondolsz, miért lehet hasznos ez a kenyai fiatalok számára?
Az idegennyelv-tanulás mára már szinte elengedhetetlennek számít nyugaton – a nyelvtudás alapfeltétele a felsőoktatásba kerülésnek, és a munkáltatók is örömmel veszik, ha alkalmazottjaik beszélnek valamilyen idegen nyelven. A megajándékozott diákok most nyolcadikosok – a továbbtanulás, illetve a munkakeresés küszöbén állva náluk sincs ez másképp. Ajándékunkkal szerettünk volna olyan kapukat is megnyitni előttük, amelyek nyelvtudás nélkül talán elérhetetlenek lennének számukra, illetve úgy gondolom, a Xeropan jelmondata, a “játszva tanulunk” igazán értékálló lehet a Southern Cross Academy általános iskola diákjai számára, különös tekintettel hátterükre, mivel ezek a diákok leggyakrabban igazán szűkös körülmények között élnek. A projekt megvalósítása közben például olyan nehézségekbe futottunk, mint például az áramellátás és a wifi hiánya.

Szeretnétek-e ezt a missziót a jövőben is folytatni?
Mindenképpen. Már a projekt előkészítése közben is megfogalmazódott bennünk, hogy ezt folytatni kell, de amikor megkaptuk a visszajelzéseket és a képeket, dőlt el végleg: ez a kezdeményezés az egyik legjobb dolog, amibe belevághattunk. Óriási örömmel tölt el mindannyiunkat a diákok mosolyának látványa, illetve a tanároktól kapott élménybeszámolók olvasása.

Akadt esetleg köztük olyan, amelyikre különösen szívesen emlékeztek vissza?
A kedvencünk az volt, amikor a tanárnő azt írta egyik levelében, hogy a diákok annyira élvezik a Xeropannal való tanulást, hogy azt kérték, hadd maradjanak az iskola után is angolozni a tabletekkel. Ez igazán szívmelengető hír volt számunkra.

Melyek a következő lépések?
Csapatunkkal azon dolgozunk, hogy felkeressünk olyan, a kenyai táborok lakosaihoz hasonló csoportokat, akik szívesen fogadnának ilyesfajta adományokat, illetve készségesen várjuk más, hasonló ambíciókkal rendelkező egyesületek, vállalkozások megkeresését, akik örömmel vennének részt a projektben. Illetve dolgozunk rajta, hogy megtaláljuk a legolcsóbb módot az iskola áramellátásának biztosításához.